IMPULSSELECT
Image default
Sport

Waarom is een warming-up zo belangrijk?

Het is zomer en dat betekent dat de tennisverenigingen weer volop in bedrijf zijn. Veel spelers komen dan voor het eerst in aanraking met blessures, zoals de tennisarm. De warming-up is dan ook erg belangrijk om blessures te voorkomen. Maar wat is nu precies de warming-up? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is het?

De warming-up is een verplicht onderdeel van elke training of wedstrijd. Het is een reeks oefeningen die je lichaam voorbereidt op de komende inspanning. Tijdens de warming-up maak je spieren, gewrichten en het hart wakker. Je spieren worden warmer en soepeler, waardoor je blessures kunt voorkomen.

Ook je hart en bloedvaten krijgen tijd om zich aan te passen aan de toenemende inspanning. Tijdens de warming-up maak je je hart klaar voor de inspanning die komen gaat. Als je hart niet voldoende tijd heeft gehad om zich aan te passen, kan dit leiden tot een hartinfarct of andere hartklachten.

Waarom is het belangrijk?

De warming-up is belangrijk omdat het je lichaam voorbereidt op de komende inspanning. Het vermindert het risico op blessures en houdt je hart en bloedvaten in goede conditie. Door een warming-up te doen, ben je fysiek en mentaal klaar voor elke training.

Hoe lang duurt het?

De warming-up duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je begint met rustige oefeningen, zoals stappen of lopen. Daarna doe je actieve oefeningen, zoals arm- en beenbewegingen. Je eindigt met wat stretching- en ontspanningsoefeningen.

Wat moet ik doen?

Er zijn verschillende warming-upsoefeningen die je kunt doen. Het is belangrijk om oefeningen te doen die aansluiten bij de activiteit die je gaat doen. Bij tennis is dat bijvoorbeeld het slaan van de bal. Je begint met rustige oefeningen en eindigt met wat actievere oefeningen. Je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Zo lang je maar rustig opbouwt, zul je al snel merken dat je warming-up steeds beter gaat voelen.