IMPULSSELECT
Image default
Bedrijven

De introductie van de barcode

De introductie van de barcode

Voor jongere generaties is het iets vanzelfsprekends: de barcode ofwel streepjescode. Hoewel het lijkt alsof de streepjescode al sinds jaar en dag bestaat, is dit niet het geval. De eerste streepjescode werd namelijk pas in gebruik genomen 1974, nog niet eens zo gek lang geleden. Hieronder een aantal weetjes over de befaamde streepjescode:

  1. De uitvinders van de streepjescode

In het jaar 1948 zijn de eerste beginselen van de streepjescode ontstaan. In dit jaar ving de toenmalige student Bernard Silver een gesprek op tussen twee personen over een systeem wat automatisch productinformatie las bij het afrekeningen van producten. Silver, student aan het Drexel Instituut voor Technologie, ging samen met zijn vriend Norman Woodland nadenken over een concept waarbij producten geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van een code: de streepjescode.

  1. ‘Weinig’ aan verdiend

Woodland en Silver vroegen voor hun uitvinding patent aan, de barcode had toen nog erg veel weg van een bulls Eye. De code was rond, en werd nog niet door codeersystemen herkend. Na het patent duurde het nog ongeveer twintig jaar voordat de code in gebruik werd genomen, mede door het feit dat het nog niet optimaal werkte. Uiteindelijk hebben de twee vrienden hun patent verkocht, vanwege slechte zaken, voor ‘maar’ 15.000 dollar. Dit is het enige geld wat ze aan de uitvinding verdiend hebben.

  1. De eerste scan ter wereld

De allereerste scan van streepjescodes werd in Troy in de Amerikaanse staat Ohio gedaan. Het betreffende product was een pakje kauwgum, van 67 cent.

Tegenwoordig word de streepjescode voor elk product wat afgerekend wordt gebruikt. Zo heeft een supermarkt overzicht over wat er in en uit de winkel gaat, en kunnen er makkelijk cijfers opgemaakt worden. Ook bijvoorbeeld kansspelbedrijven maken gebruik van de codes, om bijvoorbeeld loten te printen gebruiken zij een lotnummer printer, welke ook voorzien is van streepjescodes.

https://www.impulsselect.nl