IMPULSSELECT
Image default
Electronica en Computers

Wat zijn Filamenten?

Een filament is een kunstof die vaak in enorme lengtes wordt gebruikt voor de 3D printer of de 3D pen. Filamenten zijn gemaakt van verschillende soorten van materiaal en verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. De keuze hiervan is vaak afhankelijk van het gebruik van het filament en het ontwerp welke u maakt voor deze printers. Kortom het filament voor een 3D printer of 3D pen is net als de koffieboon voor de koffiemachine, je kunt ze in verschillende smaken krijgen voor verschillende prijzen zoals hier op deze website is te zien.

ABS of PLA filamenten

De meest gebruikte filamenten zijn ABS of PLA filamenten. Beide materiaalsoorten kunnen door de meeste 3D printers worden gebruikt en bij de 3D pennen is dit afhankelijk van de pen. PLA is een biologisch afbreekbaar filament en dus ook beter voor het milieu. Ook geeft deze filament geen rook of giftige damp bij de verhitting ervan en is dus volkomen veilig te gebruiken. PLA filament kan bovendien op een koude ondergrond worden geprint en glanst meer dan ABS. ABS is daarentegen sterker en meer flexibel te gebruiken waardoor het ook een langere levensduur heeft t.o.v. PLA filament. Afhankelijk van de doelgroep is voor thuisgebruik PLA te adviseren maar in het bedrijfsleven wordt vaker gekozen voor ABS vanwege de flexibiliteit maar vooral ook sterkte.

Overige soorten filament

Natuurlijk gaat de ontwikkeling van de filamenten soorten steeds verder en zijn er ook andere materialen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan woodfill een materiaalsoort die sprekend op hout lijkt. Maar ook kunt u bijvoorbeeld PVA gebruiken een materiaalsoort die oplosbaar is in water of Carbon fiber waar koolstofvezel in is verwerkt om het nog sterker te maken. Bovendien is Carbon filament ook bestendig tegen extreem hoge temperaturen en dus ook ideaal voor bepaalde toepassingen. Maar ook steeds meer milieu bewuste materialen als gerecyclede filamenten van PET flessen of ABS van Dashboards of Flex filament voor extreme flexibiliteit. Kortom vele materialen de ieder zijn eigen toepassingen kent.