IMPULSSELECT
Image default
Gezondheid

Stress en oorsuizen, wat is de relatie?

Oorsuizen is een nare aandoening waarbij vele mensen een continu geluid horen zonder dat er een externe bron van geluid aanwezig is. Het zit dus veel in hun oren. Er zijn veel diverse oorzaken van oorsuizen, infecties, sommige medicijnen en nek- of kaakproblemen. Maar stress kan natuurlijk ook de oorzaak zijn van oorsuizen. 

Wat is stress?

Stress is een term dat wordt gebruikt om verschillende soorten spanningen te beschrijven. Het kan worden veroorzaakt door werk- of privéproblemen, gezondheidsproblemen of andere persoonlijke situaties. Hoewel stress niet direct leidt tot oorsuizen, kan het wel een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van deze aandoening.

Waarom heeft stress invloed op oorsuizen?

Een van de manieren waarop stress kan bijdragen aan oorsuizen, is door het veroorzaken van spierspanning in het hoofd en de nek. Deze spanning kan leiden tot kleine, subtiele, veranderingen in de bloedcirculatie in het oor. Dit kan vervolgens leiden tot oorsuizen. Maar stress kan vervolgens ook leiden tot hormonale veranderingen, waardoor het risico op oorsuizen toeneemt.

Conclusie over stress en oorsuizen

In conclusie, stress kan een rol spelen in het ontstaan en verergeren van tinnitus, maar het is (gelukkig) niet de enige oorzaak. Het is belangrijk om te weten dat oorsuizen een (zeer) veel voorkomend symptoom is en dat er effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn om het te verminderen. Als je last hebt van oorsuizen, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsopties.

Het is aan te raden om in contact te komen met iemand die ook last heeft gehad van oorsuizen. Deze persoon kan je vaak goed helpen.