IMPULSSELECT
Image default
Vervoer en transport

Welke verlichting heb ik nodig op mijn aanhanger?

Wanneer je een aanhanger gebruikt, heb je je aan bepaalde regels te houden. Dat is om de weg zo veilig mogelijk te houden. Zo zijn er ook verschillende soorten aanhanger verlichting die je nodig kunt hebben op de aanhanger, afhankelijk van het type en het gebruik van de aanhanger. Hieronder vindt je de meest vereiste verlichting voor een aanhanger:

Achterlicht: Dit is verplicht op elke aanhanger en bestaat uit rode lichten die laten zien waar de aanhanger rijdt.

Remlicht: Dit is een verplicht licht dat aangeeft wanneer de bestuurder de remmen op de aanhanger gebruikt.

Positiesignalen: Dit zijn verplichte verlichting aan de zijkant van de aanhanger die aangeven wanneer de bestuurder afslaat of wijzigt van baan.

Achteruitrijlicht: Dit is een optioneel licht dat op de achterkant van de aanhanger is geplaatst en aangeeft wanneer de bestuurder achteruit rijdt.

Binnenverlichting: Dit is optioneel, maar kan nuttig zijn voor het verlichten van de binnenkant van de aanhanger voor het laden en lossen van goederen. Hierdoor kun je ook in het donker op een veilige manier spullen uitpakken.

Kentekenverlichting: Dit is een verplicht licht dat de registratieplaat verlicht en zichtbaar maakt voor andere weggebruikers. In Nederland is het natuurlijk verplicht om een kenteken op de aanhanger te hebben en wanneer er iets aan de hand is, moet de politie deze bijvoorbeeld ook goed kunnen lezen.

Waar moet verlichting aan voldoen?

Houd er rekening mee dat de verplichte verlichting voldoet aan de wetgeving en normen voor verlichting en reflecterend materiaal van het land waarin u rijdt. Het kan namelijk zo zijn dat verschillende landen ook verschillende regels hebben wat betreft de verlichting. Mocht je een vracht wegbrengen over de grens dan is het een goed idee om dit goed in de gaten te houden. Het is ook belangrijk om te zorgen dat jouw aanhanger voldoet aan deze verplichtingen, zodat u veilig kunt rijden en geen boetes of problemen krijgt met de politie.

Welke soort aanhanger onderdelen heb ik nodig?

Verschillende aanhangers hebben natuurlijk ook verschillende aanhanger verlichting. Dat komt omdat de verlichting vaak hoort bij het merk van de aanhangwagen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij automerken. Hierdoor moet je goed opletten of de verlichting die je wilt kopen, geschikt is voor het merk aanhanger wat je hebt. Gelukkig zijn er een hele hoop verschillende opties wanneer je op zoek bent naar de juiste verlichting. Ook zijn er universele merken die op alle aanhangwagens passen. Wat in ieder geval zo blijft is dat het nodig is om goed in de gaten te houden of de verlichting past bij jouw aanhanger.

Tot slot

Ben je op zoek naar aanhanger onderdelen zoals verlichten dan is het een goed idee om in de gaten te houden welke verlichting je precies nodig hebt voor de aanhanger en of deze ook past bij de aanhanger die jij gebruikt.