IMPULSSELECT
Image default
Dienstverlening

Rugpijn tijdens de zwangerschap verminderen met TENS

Rugpijn tijdens de zwangerschap lijkt helaas een onvermijdelijk onderdeel van de zwangerschap. Maar is het iets dat je samen met vermoeidheid en eventuele andere zwangerschapskwaaltjes moet verdragen of zijn er manieren om rugpijn te beheersen of te voorkomen?

Uit onderzoek is gebleken dat 50 tot 80% van alle zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap rugpijn krijgt. Dit is eigenlijk niet verbazend gezien de enorme veranderingen die zich in het lichaam van een vrouw voordoen. Gewichtstoename, meer vocht vasthouden, houdingsveranderingen en hormonen zijn allemaal boosdoeners. Wanneer u vóór uw zwangerschap een blessure, rugprobleem of rugpijn had, loopt u meer risico op rugproblemen tijdens de zwangerschap. Als u in uw werk of tijdens de zorg voor een peuter veel moet tillen of buigen, loopt u ook meer risico. Stress door fysieke of emotionele problemen kan de pijn ook verergeren.

De twee meest voorkomende vormen van zwangerschap gerelateerde pijn zijn pijn in de onderrug of pijn in het achterste deel van het bekken. Activiteiten zoals lopen en rennen, draaien, omrollen in bed, vooroverbuigen, tillen en traplopen kunnen de pijn verergeren. Doordat de houding van zwangere vrouwen fiks veranderd, zeker naarmate de baby zwaarder wordt, kunnen rugklachten ontstaan.

Effectief, veilig en niet medicamenteus

Een zeer effectieve, veilige en niet medicamenteuze behandeling om de rugpijn tijdens de zwangerschap te verminderen is TENS, ook wel geboortetens genoemd. TENS staat voor transcutane elektrische zenuwstimulatie.

Elektrische stimulatie, waaronder TENS, bestrijdt pijn op een niet medicamenteuze manier en kent een groot aantal klinische toepassingen. Het TENS-apparaat geeft elektrische impulsen met een laag voltage af die variëren in frequentie en intensiteit. Deze elektrische impulsen stimuleren de zenuwbanen in het ruggenmerg waardoor ze de overdracht van pijn blokkeren. De weg naar andere pijnprikkels wordt afgesloten door de werking van een “poort” in het ruggenmerg die de overdracht naar de hersenen regelt. Daarnaast wordt de aanmaak van endorfine gestimuleerd. Dit is de lichaamseigen pijnstilling. Ook zorgt TENS ervoor dat het ontspannen van de spieren en het lichaam makkelijker gaat.

https://mammatens.nl/