IMPULSSELECT
Image default
Toerisme

Bokrijk van Bruegel

wandelingen bokrijk

De grootste collectie werken van Bruegel bevindt zich in Wenen, waar vorig jaar de grootste tentoonstelling van de meester in de geschiedenis werd gehouden. Het geboorteland Vlaanderen van de kunstenaar heeft de op een na grootste collectie.

De belangrijkste plek is de Bruegelzaal in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Brussel. Hier kun je “The Fall of Rebel Angels”, “The Census in Bethlehem” en “Landscape with Skaters and a Bird Trap” zien. Het museum biedt ook aan om het werk van een genie te verkennen met behulp van digitale technologieën: bekijk het werk tot in de kleinste details of sta zelfs in een schilderij.

Pieter Bruegel de Oude werd geboren in het eerste derde deel van de 16e eeuw en werd de stichter van een hele dynastie: zijn twee zonen, een kleinzoon en verschillende andere vertegenwoordigers van verre familieleden werden kunstenaars.

Helaas leefde Bruegel een kort leven, zodat zelfs zijn zoons niet de kans kregen om kennis uit de eerste hand op te doen. Ze moesten, net als honderden andere kunstenaars, leren, voornamelijk door het werk van de meester te kopiëren. Het enige verschil is dat de zoons toegang hadden tot de originelen. Vandaar dat er veel kopieën zijn en soms zelfs in professionele kringen verwarring. In de hal van het Koninklijk Museum kun je de beroemde “Val van Icarus” zien, lang toegeschreven aan de meester zelf. Volgens het laatste onderzoek is dit een kopie.

Bruegel geeft geen lezing of instrueert. Hij is, net als alle groten, verre van moraliserend en arrogant. In het jaar waarin het schilderij “Land van luie mensen” werd geschilderd, trok de gouverneur van de Spaanse kroon, de hertog van Alba, aan het hoofd van een klein leger Nederland binnen, waar hij de ketters met vuur en zwaard terugbracht naar de schoot van de kerk. Van de welvarende welvaart die op de foto wordt weergegeven, is dus geen sprake, spot de kunstenaar met de naïviteit van harde werkers die zichzelf toestaan ​​hun hoofd te vullen met sprookjes.

De nationalisten, geleid door Maarten Luther, die gewone mensen opwarmden met beloften van geleirivieren en melkkusten, maakten zich vooral zorgen over de staat van hun portemonnee. In feite betaalden de mensen voor het militaristische kind, dat tijdens de periode van de contrareformatie schaamteloos naar de slachting werd gestuurd in naam van de kerk.

Het is niet verwonderlijk dat Bruegel zelf sceptisch stond tegenover de heiligen – het is de moeite waard om het schilderij “The Misanthrope” in de Capodimonte National Gallery in Napels te herinneren.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Chapelle, de begraafplaats van de kunstenaar, besloten ze een zoektocht te organiseren naar personages uit Bruegels schilderijen, die gezien het gevoel voor humor van de kunstenaar en al het bovenstaande meer dan gepast lijken. U wordt aangeboden het bestiarium van Bruegel te vinden, dat rond de kerk liep.

Bruegel-periode park

De tijdgenoten van Bruegel werden vaak helden. De inrichting en omgangsvormen zijn met zoveel zorg uitgeschreven dat men het boerenleven van de 16e eeuw kan bestuderen. Dat is wat de organisatoren van de Bruegel Wereldtentoonstelling in het historisch park Bokrijk voorstellen.

De grillige wereld van Bruegel liep over in een enorm park en veranderde het in een interactief openluchtmuseum. De originelen van de schilderijen vind je hier niet, maar je kunt de moderniteit van de grote kunstenaar beklimmen, aanraken en zelfs proeven – wafels worden volgens een oud recept gebakken in een plaatselijk café. En ook – neem deel aan het plezier gebaseerd op Bruegels schilderij “Kinderspelen” of fiets tussen 120 historische hutten die angstvallig vanuit het hele land hierheen werden gebracht. De curatoren van de tentoonstelling hebben een route van acht haltes samengesteld, waarvan je bij de laatste kunt deelnemen aan het schilderij “The Battle of Maslenitsa and Lent”.

Laat u echter niet misleiden door de lichtpresentatie – er zit jarenlang onderzoek achter de tentoonstelling. Aan de hand van de gravures “The Kitchen of the Fat” en “The Kitchen of the Lean”, kun je de smaakvoorkeuren van de Bruegel-periode tot in detail onderscheiden en vergelijken met moderne. Onze favoriete mosselen werden bijvoorbeeld opgenomen in het slechte dieet van de armen, daarom werden ze als een matige lekkernij beschouwd. Groenten werden überhaupt als schadelijk voor de spijsvertering beschouwd en vooral vleesgerechten werden gewaardeerd.

Bruegel was een echte revolutionair in het landschapsgenre. Hij hield niet minder van natuurlijke schoonheid dan van een man, en misschien van meer. Een onuitwisbaar stempel op de ziel van de kunstenaar na een reis naar Italië werd achtergelaten door lokale schoonheden, en niet door kennis met de werken van Raphael en Michelangelo. Sindsdien begonnen de rotsen en bergtoppen van de Alpen de vlaktes van zijn geboorteland Vlaanderen te verdunnen in de schilderijen van de meester. Om de landschappen van Brueghel te bewonderen, moet u Brussel verlaten en de stad verlaten. Bijvoorbeeld kasteel Gaasbeck, beroemd om zijn eersteklas tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Het plaatselijke park biedt een uniek uitzicht – zoals men gelooft, het uitzicht dat Bruegel in de schilderijen heeft vastgelegd.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html