IMPULSSELECT
Image default
Aanbiedingen

Zelf een vijver aanleggen? Dat doe je zo!

Als het jou leuk lijkt om een vijver aan te leggen, is er natuurlijk nog wel het één en ander wat je moet weten. Niet alleen moet je rekening houden met de verschillende risico’s van de aanleg van een vijver, maar ook moet je weten dat een vijver best veel onderhoud kost. Als jij alles wilt weten over de aanleg van een vijver, ben je bij dit blog aan het juiste adres. Lees daarom vooral gauw verder!

Het juiste moment

Het perfecte moment om te beginnen aan je vijver is in het voorjaar. Dit heeft vooral te maken met de temperatuur: in het voorjaar is deze namelijk aangenaam genoeg om hard aan het werk te gaan en is de grond niet bevroren. Je voorkomt op deze manier dat er een boel tijd en energie verloren gaat. 

Daarnaast is het voorjaar het uitgelezen moment om planten in je vijver te plaatsen. De planten hebben in het voorjaar namelijk genoeg tijd om zich te nestelen. Ook staat het voorjaar garant voor een goede opbouw van het zogeheten biologische evenwicht. Bijna alle planten en dieren ‘komen op gang’ tijdens de eerste zonnestralen van het jaar. Dat het voorjaar dus hét moment is om een vijver aan te leggen, is wel duidelijk! 

De vijverbodem

Op de bodem van een vijver dien je een laag wit zand van minimaal 10 cm aan te brengen. Door deze beschermlaag komt er geen grondwater omhoog. Ook is het verstandig om rubberfolie aan te brengen op de bodem. Ben je op zoek naar één van de meest gebruikte soorten rubberfolie? Dan  ben je bij EPDM-Tigt aan het juiste adres! EPDM-folie is UV- en ozonbestendig! EPDM is ook handig op andere aspecten. Zo is epdm dak logischerwijs geschikt voor je dak!

Een beetje opfleuren…

Door wat planten te plaatsen in en om je vijver, fleur je jouw vijver een beetje op. In de categorie vijverplanten bestaan drie soorten: oeverplanten, waterplanten en zuurstofplanten. Oeverplanten staan logischerwijs op de oever op een diepte van twee tot vijfentwintig centimeter. Waterplanten dienen daarentegen als een goede schuilplek tijdens enorme zonnestraling of hevige regen voor vissen, kikkers en padden. Dankzij zuurstofplanten worden essentiële voedingsstoffen afgebroken en wordt er voldoende zuurstof afgegeven. Zoals je waarschijnlijk al verwacht, is dit een ware must voor jouw vijver!

 

https://www.epdm-tigt.nl/