IMPULSSELECT
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het wandelen met uw hond

Tips voor het wandelen met uw hond

De dagelijkse wandeling van uw hond is waarschijnlijk een van de hoogtepunten van hun dag. Een wandeling kan uw hond meer geven dan alleen een sanitaire pauze. Het kan hem lichaamsbeweging geven, mentale stimulatie, en een kans om de buurt in de gaten te houden. Om ervoor te zorgen dat uw hond echt geniet van zijn wandelingen, moet u deze drie veelgemaakte fouten vermijden. Misschien vindt u een loopplank hond handig.

Haastige badkamer pauzes

Waar honden naar het toilet gaan is een belangrijke beslissing. Het gaat er niet alleen om zichzelf te ontlasten, maar ook om te communiceren met de rest van de wereld. Honden gebruiken hun urine om hun aanwezigheid aan andere honden kenbaar te maken. En door aan de urine van andere honden te ruiken, weet een hond op zijn beurt alles over de andere honden in de gemeenschap, inclusief hun geslacht, leeftijd en gezondheid. Dit systeem van plas-mail houdt honden op de hoogte van wat er gebeurt in hun buurt.

Tijdens een wandeling willen honden snuffelen aan alle plaatsen waar andere honden naar het toilet zijn geweest, zodat ze daar een vers depot kunnen achterlaten. Dit is het equivalent van menselijke graffiti, die zegt: “Rover was hier.” Met name reuen zullen hun achterpoot zo hoog mogelijk optillen om hun urine ter hoogte van de neus van andere honden te krijgen.

Als de urine of uitwerpselen nog niet genoeg zijn, krabben honden soms met hun poten over de grond om hun signaal nog eens extra te benadrukken. Ze laten niet alleen een extra visueel signaal achter, maar gebruiken ook speciale klieren tussen hun tenen om extra geuren op de grond achter te laten als ze krabben, waardoor het geurmerk nog meer indruk maakt.

Al dit snuffelen en krabben vergt concentratie en tijd. Als u uw hond de kans geeft om aan de plasjes te snuffelen en zelf boodschappen achter te laten, haalt hij het meeste uit zijn wandelingen. Als u uw wandeling kort wilt houden, of de gebieden waar uw hond zijn behoefte doet wilt beperken, kunt u overwegen om hem potjestoetsen te leren. Hiermee kunt u hem vertellen wanneer en waar u wilt dat hij gaat.

Uw hond niet laten snuffelen en verkennen

Wij hebben vijf of zes miljoen geurreceptoren in onze neus, maar honden hebben er tot wel 300 miljoen, afhankelijk van het ras. Ze hebben ook een veel groter deel van hun hersenen gewijd aan hun reukzin, evenals een Jacobson’s orgaan dat hen helpt bij het detecteren van normaal onwaarneembare geuren zoals feromonen. Dit alles samen leidt tot een reukzin die minstens 10.000 keer groter is dan die van de mens. Wij kunnen ons bijna geen voorstelling maken van de complexiteit van de informatie die zij met hun neus verzamelen.

Dus terwijl wij een vriendin adviseren om te stoppen en aan de rozen te ruiken als we denken dat ze moet ontspannen en genieten, is dat een veel accuratere uitdrukking als het gaat om de wandelingen van onze honden. Honden ervaren de wereld via hun neus, en net zoals wij willen rondkijken om het landschap in ons op te nemen, willen zij ruiken aan alles wat hun omgeving te bieden heeft. Uw hond wegslepen van een interessante geur, of hem vragen om de hele weg rond het blok hak te zetten, verhindert hem om echt alles rondom hem in zich op te nemen en vermindert de mentale stimulatie die een wandeling kan bieden.

Sommige honden lijken te worden geregeerd door hun neus en denken aan niets anders als ze op een geurspoor zijn. Een goede training kan helpen om ze weer scherp te krijgen tijdens een wandeling. Overweeg het aanleren van signalen als “Let op mij” of “Laat het” om hun gedachten van de geur af te halen en hun aandacht weer op u te vestigen. Beloon korte uitbarstingen van wandelen aan de lijn met regelmatige snuffelsessies om goed wandelgedrag te bevorderen.

Voor honden producten, ga naar Happy-Animal.nl.