IMPULSSELECT
Image default
Gezondheid

Tot waartoe behoort een supplement?

Het is voor de meeste mensen niet helemaal duidelijk waar voedingssupplementen toe behoren. Bij het ene supplement lijkt het erop dat het een geneesmiddel is en bij het andere supplement lijkt het op een voedingsmiddel. De supplementen bevinden zich eigenlijk op een overgangsgebied en het is dus vaak gewoon niet duidelijk aan welke kant van de grens een supplement zich bevind. Allereerst lijkt het op een geneesmiddel, omdat het in capsules, tabletten, poeders en sachets komt. Hierdoor lijkt het op een geneesmiddel en niet op een voedingsmiddel. Op het moment dat er farmacologische effecten worden geclaimd dan overschrijd het de grens van voedingssupplement en het product valt dan automatisch on de wet van geneesmiddelen. Als het onder de warenwet valt dan mag de verkoper niet het product in verband brengen met genezing of vermindering van ziekterisico’s.

De wetten verschillen per land en binnen de EU. Het is momenteel gedeeltelijk geharmoniseerd binnen de EU, maar de wetgeving kijkend naar de lidstaten verschilt het nog aanzienlijk. Hierbij kun je ook al denken aan zoiets simpels als kruidenpreparaten. In Nederland vallen de preparaten onder de warenwet en in Duitsland valt het on de geneesmiddelen wet. Het is dus lastig met het vervoeren van supplementen en andere dingen, want op het moment dat je vanuit Nederland naar Duitsland rijdt dan zul je dus illegaal bezig zijn als het geneesmiddelen zijn en wordt het anders beschouwd dan wanneer je er in Nederland mee zou rijden. In de verenigde staten reguleert de Food and Drug Administration het hetzelfde als in Nederland en wordt het gezien als voedsel en niet als geneesmiddelen.

Er zijn een hoop bedrijven op de wereld die voedingssupplementen en vitaminen en mineralen produceren zoals dit product en topvitamins. Al deze middelen zijn opgenomen in de Codex Alimentarius. Een verzameling van internationale standaarden en richtlijnen.

http://www.topvitamins.nl