IMPULSSELECT
Image default
Eten en drinken

Handige trucs voor zelf brood bakken van Rob Thielen

Er gaat niks boven de geur van versgebakken brood volgens bakker Rob. Natuurlijk kan er voor gekozen worden dan een brood te kopen maar waarom niet zelf een brood bakken? Rob Thielen is zo vriendelijk geweest om een brood recept met ons te delen. Veel mensen verwachten dat dit heel veel moeite gaat kosten, maar dat valt in de praktijk reuze mee.

Wat heb je er voor nodig?

  • Broodbakmachine of oven
  • 5 gram gist
  • 300 ml lauw water
  • 10 gram zout
  • Olie en boter
  • 500 gram bloem
  • Bakpoeder
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Broodvorm
  • Broodsteen

Wat zijn de stappen?
– Als eerste alle ingredienten samenvoegen in de mengkom en mengen.
– Leg het brood dan op een werkblad en goed gaan kneden.
– Maak er dan een bal van en plaatst het in een ingevette kom.
– Dek deze kom af en laat het brood 60 minuten rijzen. 
– Daarna leg je het brood weer op het werkblad, kneed je de lucht eruit en bol je het lichtjes op.
– Nogmaals 15 tot 30 minuten afgedekt laten rusten.
– Leg het brood nu in een rijsmandje, met bloem en een theedoek die bebloemd is. Goed afdekken.
– De oven voorverwarmen op 230 graden en een broodsteen (of graniettegel) erin plaatsen.
– De laatste tien minuten leg je de broodvorm er ook bij in, zodat deze kan opwarmen.
– Leg het brood tussen de 45 en 65 minuten in de oven en laat het rustig rijzen. Als je er met een vinger indrukt en het veert terug, dan is het brood klaar.
– Dan kan je het brood in plakken snijden en op de hete broodsteen plaatsen. 
– Doe dan een paar ijsblokjes in de broodschaal.
– Na ongeveer twee minuten het brood en de oven zijkanten besproeien met wat water.
– Na twintig minuten kan je de temperatuur naar beneden bijstellen, naar 200 graden en kan je de broodschaal uit de oven halen.
– Nu kan het brood nog even twintig minuten na bakken en een goudbruine kleur krijgen. Daarna lekker laten afkoelen op een rooster.

http://www.pinterest.com/robthielen/